Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Brazílie - zájezdy nejen za karnevalem

Brazílie je největším a nejvlivnějším státem Jižní Ameriky. Je zemí fotbalu, samby, Amazonského pralesa a úžasných pláží, z nichž nejznámější je Copacabana. Brazílie má díky svým obrovským zdrojům nerostného bohatství velký potenciál k prosperitě a rozvoji. Přesto se země potýká s řadou problémů, jež ji v tom brání.

Velké nebezpečí představuje především chudoba a životní podmínky sociálně slabých obyvatel, jež jsou typické pro státy ležící na jižní polokouli naší planety. Z těchto faktorů pramení především kriminalita. Přesto by zájezdy do Brazílie díky svému jedinečnému obyvatelstvu a vnitrozemí neměly chybět v cestovním plánu. Brazílie leží na východě Jižní Ameriky, ze severu a východu je omývána Atlantským oceánem.

Brazílie - zajímavosti, památky

Brazílie se vyznačuje bohatou kulturou, skvělým jídlem, sluncem a především všudypřítomnou sambou. Hříchem by bylo vydat se sem mimo období karnevalu, kdy se Vám naskýtá jedinečná příležitost účastnit se události, která Brazilce a jejich národ charakterizuje. Brazílie je nádherná svými barvami, přírodou a tradicemi. Při poznávání jejích zákoutí však hleďte na opatrnost.


Foto: Rio de Janeiro

Brasília

Hlavní město Brazílie nechal podle plánů moderních architektů postavit jeden z presidentů českého jména a pravděpodobně i českých předků - Juscelino Kubitschek. Dne 21. 3. 1960 se Brasília stala hlavním městem tohoto obrovského jihoamerického státu. Juscelino Kubitschek byl v r. 1955 zvolen prezidentem a v r. 1964 byl suspendován vojenskou vládou a odjel do zahraničí. Po svém návratu a pokusech se opětovně zapojil do politiky, zemřel v r. 1976 při autonehodě, o níž v Brazílii panují dohady. 

Brasília je zajímavá především pro architekty svým zrcadlovým uspořádáním budov hlavní třídy, ale i mnoha významnými moderními stavbami státních a veřejných budov navržených architekty známých jmen. Základní plán města navrhl Lucio Costa, ale velká část nejvýznamnějších budov jako je Kongres, Palác spravedlnosti, katedrála a mnohé další, je dílem Oscara Niemeyera. Do Brasílie se dostanete nejlépe leteckou cestou, přistanete na moderním, i když menším letišti, než je např. v Sao Paulu nebo v Riu. Brasília vznikala jako město budoucnosti, se záměrem vytvořit ucelený prostor pro obyvatele žijící na vysoké životní úrovni. V poslední době se však nevyhnula neplánovanému rozšiřování obydlí nejchudších obyvatel - favel a běžné zástavby. 


Foto: Rio de Janeiro - proslulá pláž Copacabana

Rio de Janeiro

Sice není hlavním městem Brazílie (bylo jím do roku 1960), zato ale patří k těm nejznámějším a nejnavštěvovanějším. Typické pro toto rušné město je, že nikdy nespí. Právě zde je centrum slavných brazilských karnevalů a jedinečných pláží, kterým vévodí slavná Copacabana. Světoznámým monumentem je nad městem se tyčící socha Ježíše Vykupitele (Cristo Redentor), jež je umístěná na hoře Corcovado. Jedinečný pohled na celé město je pak z Cukrové homole (Pao de Acúcar).

Pokud se do tohoto krásného města vypravíte, buďte připraveni i na jeho stinnou stránku, kterou jsou problémy s kriminalitou. Ta souvisí hlavně s chudinskými čtvrtěmi, tzv. favelami, které nejsou pod přímou kontrolou policie. Neberte na lehkou váhu varování v hotelích a na procházky po městě si toho s sebou vezměte minimum peněz. Na pláži využijte hotelového vybavení, které není pro místní zloděje tolik zajímavé. 

Copacabana

Je označována jako nejznámější pláž světa a nachází se v jižní části Rio de Janeira. Je dlouhá 4 kilometry, typický je pro ni bílý písek a průzračně křišťálová voda. Neláká jen turisty, ale je také místem častých oslav, jako je například příchod nového roku. Pokud si tuto pláž chcete vychutnat s trochou historie, ubytujte se v Copacabana hotel Palace,který tu stojí již od roku 1920. Večer si nenechte ujít promenádu podél pláže po černobílém kostkovaném chodníku, který v roce 1970 navrhl Roberto Burle Marx. 


Foto: Rio de Janeiro - Karneval

Karneval v Riu

Pokud jste milovníky samby, nenechte si ujít brazilský karneval. Obvykle se koná v únoru a to vždy na několika místech najednou. Pravdou však je, že ten v Rio de Janeiru patří k největším na celém světě. Jestliže se chystáte karneval navštívit, vybírejte si ubytování spíše v jižní části města, která sice nepatří k těm nejkrásnějším, ale zejména pro turisty je tam nejbezpečněji. Nezapomeňte, že období karnevalu patří k hlavní turistické sezóně, proto si letenky i hotel zarezervujte alespoň 4 měsíce dopředu, stejně jako vstupenky, které můžete zakoupit na oficiálních webových stránkách karnevalu.

São Paulo

Největší město Brazílie není jen centrem financí, obchodu a umění, ale celkově se řadí mezi nejvíce prosperující města Latinské Ameriky. Svou velikostí je sedmou největší metropolí na světě. Hlavním znakem São Paula je, že se jedná o město imigrantů, proto je i jeho uspořádání děleno do jednotlivých etnických čtvrtí, jako například asijská Liberdade, italské Bala Vista, Bixiga, nebo židovská Bom Retir. Zajímavostí tohoto města je také ulice mrakodrapů - Avenida Paulista, kde se nachází jedno z nejvýznamnějších finančních center města. Právě zde najdete Muzeum umění São Paulo, kde jsou vystaveny sbírky slavných děl od světových malířů, jako je Rembrandt, Rubens, Renoir a další. Za pozornost určitě stojí informace, že je vstup do tohoto muzea zdarma.

Vodopády Iguaçu

Nejsou sice nejdelšími nebo nejmohutnějšími vodopády na světě, ale můžeme je s klidným svědomím označit za jedny z nejkrásnějších. Vodopády Iguaçu se nacházejí v  brazilském národním parku na argentinsko-brazilské hranici. Za návštěvu rozhodně stojí vodopád La Garganta, neboli Ďáblův chřtán. Ten tvoří rokle o šířce 150 metrů a dlouhá asi 700 metrů. Zdrojem pro tento přírodní úkaz je stejnojmenná řeka Iguaçu pramenící v brazilském pohoří Serra del Mar v nadmořské výšce 1 300 m. K vodopádům se většinou cestuje letecky. Výchozími místy jsou blízká letiště v Puberto Iguaçu v Argentině, Foz do Iguaçu v Brazílii a Ciudad del Este v Paraguayi. Návštěvu si plánujte spíše v období od srpna do listopadu. Ve zbytku roku zde totiž teploty dosahují až 40°C.


Foto: vodpopády Iguacu

Pantanal

Na jihozápadě státu Matto Grosso se nachází přírodní rezervace, která je domovem mnoha různých druhů rostlin a živočichů. Územím Pantanalu protékají dvě velké řeky Cuiabá a Paraguay, díky kterým je Pantanal součástí jednoho z největších sladkovodních ekosystémů na světě. Pantanal je výjimečné místo pro poznávání divoké přírody a živočichů. K vidění jsou zde stovky druhů ptáků, říčních vyder, jaguárů, místních druhů anakond, leguánů, pum, krokodýlů, jelenů, mravenečníků i opic. Ideální doba k navštívení Pantanalu je od dubna do října, tedy suché období. Pokud chcete pozorovat zdejší ptactvo, přijeďte sem v období od července do září. Od listopadu do března je cestování do oblasti znemožněno povodněmi.

Amazonie

Amazonie je největším brazilským státem, zabírá asi 56% jejího území. I přes její obrovskou rozlohu žijí v Amazonii pouze cca 2 milióny obyvatel. Přes největší prales světa se v roce 1970 začala razit cesta pro tzv. Transamazonskou dálnici, která dnes měří 5 600 km. Byly zde vystavěny v hojném počtu průmyslové podniky, přehrady a elektrárny, což má tragické důsledky na ekologii celého světa. Prales, který je nazýván „zelené plíce planety“ mizí doslova před očima. Na počátku 20. století byla jeho rozloha 5 miliónů km², dnes to není ani polovina. Stejně jako prales, mizí i původní obyvatelstvo, živočichové a vzácné rostliny.

Brazilská kuchyně

Každá z brazilských oblastí nabízí jiné spektrum potravin a chutí. Avšak společné všem těmto kuchyním jsou zelenina, luštěniny a ovoce. Hojná je konzumace masa, a to především hovězího, ale také vepřového, klobás a oblibě se těší i uzený jazyk. Často se setkáte s pokrmy, které obsahují kokosy a kokosové mléko. Připravte se také na to, že oblíbeným kořením je chilli. Určitě si nezapomeňte objednat tradiční pokrm feijoada, což je maso s fazolemi. Typickým jídlem je také masová jehla churrasco. Číšník většinou chodí po restauraci s obrovskou jehlou s opečeným masem a postupně vám z ní ukrajuje na talíř.


Foto: Feijoada - brazilské národní jídlo

Brazilská kuchyně je také velmi bohatá na ryby a mořské plody. Určitě si dopřejte ochutnávku sladkovodní pirani. V Brazílii se Vám dostane jedněch z největších porcí jídla na celém světě. Jasným obrazem kvality restaurace je její obsazenost a celková čistota. Upřednostňujte raději balenou vodu.

Brazílie - doprava

V zemi naleznete na 4 tisíce letišť. Těmi hlavními jsou Brasilia International v hlavním městě, Galeo v Riu de Janeiru a Gauruhos v São Paulu. Hlavními společnostmi, které v Brazílii zajišťují vnitrostátní leteckou přepravu, jsou Varig, TAM a GOL Transportes Aéreos. Jestli let z vaší destinace nemíří zrovna tam, kam byste potřebovali, můžete k dalšímu pohybu využít také železniční sítě, které je v Brazílii na 30 tisíc kilometrů. Nejvyužívanějším dopravním prostředkem je autobus. Dálkové autobusy jsou většinou Mercedesy, Volva, Scanie a Volkswageny. Jsou čisté a komfortní. Autobusy na kratší vzdálenosti jsou méně komfortní a spíše starších typů, ale cestování v nich se nemusíte nijak obávat. Důležitým dopravním prostředkem jsou v Brazílii také lodě. 

Pokud byste se rozhodli pro zapůjčení auta, buďte trpěliví. Brazilské silnice se neřídí pravidly a každý si zde dělá v podstatě, co chce. Každopádně, pokud máte mezinárodní řidičský průkaz, budete k němu potřebovat oficiální portugalský překlad. Auto si mohou půjčit osoby starší 25 let, které musí zároveň vlastnit platební kartu, vydanou na jejich jméno. Také se připravte na to, že Vás na jediných světlech nenechají v klidu různí pouliční prodavači, před kterými se v autě raději zamkněte. Nenechávejte žádné cennosti na zadních sedadlech. Ve větších městech Brazílie, jako je Rio de Janiero, São Paulo, Brasília, Curitiba nebo Fortaleza a několika dalších můžete k přepravě po městě použít i metro nebo taxi. V Riu a São Paulu se kromě jiných nabízí také tramvaj.

Ubytování v Brazílii

Díky celé škále ubytovacích zařízení v Brazílii není problém najít klasický hotel podobný typům evropského ubytování, avšak zajímavé by pro Vás také mohlo být ubytování v tradičních domcích, či chatkách, které se nacházejí v přírodě nebo nedaleko pláže. Brazilci jim říkají pousadas. Tento typ ubytování nabízí celkově více soukromí než hotel a zároveň v nich také budete mít větší možnost poodhalit zdejší tradice a kulturu. Pokud se však chystáte do Brazílie v době karnevalu, počítejte s tím, že si budete muset ubytování opatřovat alespoň čtyři měsíce před odjezdem. Poté už bývají ubytovací kapacity přeplněné.

Zdravotní péče v Brazílii

Kvalitní ošetření v Brazílii? Ano, ovšem za vysoký obnos. Poskytnou Vám jej soukromé kliniky. Před cestou do Brazílie se naléhavě doporučuje uzavření cestovního zdravotního pojištění, které lépe pokrývá eventuální výdaje. Veškerá ošetření se hradí na místě v hotovosti, proto si uchovávejte veškerá potvrzení o zaplacení a další dokumenty o ošetření pro případ, že je po Vás pojišťovna bude požadovat v případě žádosti o proplacení výloh za zdravotní péči po návratu zpět do vlasti. Nebezpečí střevních potíží předcházejte dodržováním hygienických zásad, pitím balené vody a konzumací potravin pokud možno pouze v případě, že ji lze tepelně upravit, oloupat nebo je k dostání v obalu. 

Očkování

Při cestě na území Brazílie nejsou vyžadována žádná očkování, avšak doporučuje se vakcinace proti žloutence typu A i B, tetanu a břišnímu tyfu. Cestovatelům směřujícím do určitých oblastí je dále doporučeno očkování proti vzteklině, choleře, malárii a žluté zimnici.

Víza

Pokud se občan České republiky nehodlá v Brazílii věnovat výdělečné činnosti a délka jeho pobytu nepřesáhne 90 dní, postačí mu ke vstupu do země pouze cestovní pas. Přihlašovací povinnost za turisty vyřizuje hotel, pokud však v Brazílii budete pobývat déle než 30 dní, musíte se po uplynutí této doby sami přihlásit na příslušné úřadovně policie. Pokud plánujete cestovat do okolních zemí, nezapomeňte si při opuštění Brazílie zkontrolovat, jestli vám dal celník do pasu výstupní razítko a potvrdil hraniční průvodku, protože bez razítka a průvodky mohou při návratu vzniknout problémy s opětovným vstupem do země.

Zájezdy do Brazílie nabízí CA Julia tour.

- PR článek -

CA Julia tour - Iveta Vodrážková 
Třída 9. května 853/32 
408 01  Rumburk

Tel.: 412 331 716, 725 064 386 
juliatour@seznam.cz  
www.juliatour.cz

Článek byl zobrazen 7 506 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko